قلم قرمز بر نام فغانی؛

خودزنی!

(عباس دارایی/ یادگار امروز)

اختصاصی یادگار امروز- نام علیرضا فغانی در لیست داوران رسمی استرالیا قرار گرفت. با اعلام رسمی  فیفا علیرضا فغانی، داور ایرانی که در جام جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ با تیم داوری ایران شرکت کرد، از این به بعد در لیست رسمی داوران کشور استرالیا قرار خواهد گرفت.

فغانی که از سال ۹۸ در استرالیا زندگی می‌کند، به تازگی توسط کمیته داوران فدراسیون فوتبال از لیست داوران بین‌المللی فوتبال ایران خارج شده است.

کمیته داوران ایران با این بهانه که حضور فغانی به‌عنوان نفر اول لیست بین‌المللی فرصت را از داوران دیگری چون موعود بنیادی‌فر می‌گیرد؛ او را از لیست کنار گذاشته است، در آن مقطع خداداد افشاریان رئیس کمیته داوران فوتبال ایران در سایت فدراسیون فوتبال در مورد دلیل این تصمیم جنجالی چنین گفته بود: «با توجه به تغییر محل جغرافیایی زندگی فغانی، این‌که در اول سال میلادی ۴۴سال و نه ماه سن خواهد داشت و تورنمنتی وجود ندارد که او تا به حال موفق به حضور در آن نشده باشد؛ به اعتقاد همه اعضای کمیته داوران، داورانی در داخل کشور داریم که توانایی حضور در جام ملت‌های آسیا و درخشیدن در عرصه بین‌الملل در آینده را دارند. به همین دلیل برای سال ۲۰۲۳ نام فغانی را در لیست قرار ندادیم.»

فغانی ۴۴ ساله در شرایطی از لیست داوران الیت ایران خط خورد و شانس قضاوت در جام ملت‌های آسیا ۲۰۲۳ را به نمایندگی از ایران از دست داد که فدراسیون جهانی مدت زیادی است دیگر محدودیت سنی را از شرایط قضاوت بین‌المللی برداشته است و کمیته داوران با وجود قانون جدید رفع محدودیت سنی که در گذشته داوران فقط تا ۴۵ سالگی می‌توانستند سوت بزنند اقدام به حذف بهترین و شاخص ترین داور تاریخ فوتبال ایران از فهرست الیت داوران کشور کرده است.

بر اساس قانون جدید فیفا هر داوری از نظر جسمانی شرایط مناسبی داشته باشد و توانایی قضاوتش خوب باشد، می‌تواند تا هر سنی به سوت زدن در عرصه‌های بین‌المللی بپردازد، در چنین شرایطی فغانی حتما این آینده را برای خود متصور است که با حفظ آمادگی جسمانی خود بتواند در جام جهانی ۲۰۲۶ نیز حضور داشته باشد.

بر این امر مهم او با عنایت به این‌که از سوی فدراسیون ایران کنار گذاشته شد ابتدا برای حضور در جام ملت‌ها و بعد از آن جام‌جهانی ۲۰۲۶ چاره‌ای نداشت که در فهرست داوران استرالیایی قرار گیرد.

موضوع حذف فغانی از فهرست داوران ایران نه لطمه به فعانی که یک ناسپاسی آشکار از سوی فدراسیونی است که سرمایه ارزشمند داوری‌اش را به واسطه این تصمیم عامدانه از دست داد، کمیته داوران در حالی یکی از دلایل مهم حذف علیرضا فغانی از فهرست داوران بین‌المللی را «شرایط سنی» اعلام می‌کند که بر اساس آخرین قانون فیفا در این مورد دیگر محدودیت سنی خاصی برای داوران در نظر گرفته نمی‌شود و آن‌ها حتی بعد از ۴۵ سالگی، می‌توانند به سوت زدن در دیدارهای بین‌المللی ادامه بدهند و دقیقا این ابهام پیش می‌آید که چرا با وجود اطلاع کمیته داوران از این اصلاحیه، آن‌ها فغانی را از فهرست داوران الیت ایران کنار گذاشتند آن هم در شرایطی که او یکی از بهترین داوران جهان و داورانی است که با وجود سکونت در استرالیا در قالب یک ایرانی در میادین بین‌المللی سوت زده و برای سوت در مسابقات داخلی ایران نیز به نظر و برنامه کمیته داوران ایران همواره تمکین کرده است؟

این توجیه که حضور فغانی مانعی برای درخشش سایر داوران ایرانی است نیز یک ادعای سطحی از سوی کمیته داوران فوتبال ایران است زیرا هیچ محدودیتی برای ملیت داورها در یک تورنمنت وجود ندارد به این معنا که اگر برادران حیدری، کاظمی، بنیادی‌فر یا اکرمی و عرب براقی و .. . نیز به سطح فغانی برسند، می‌توانند به جام جهانی رفته و این‌گونه نیست که ملیت یک داورشاخص به مانند فغانی مانع از حضور داور دیگری در یک تورنمنت مثل جام ملت‌های آسیا، جام باشگاه‌های جهان یا المپیک و جام‌جهانی شود.

فعانی فروتنانه در مواجهه با توجیه کمیته داوران برای حذف نامش به بهانه مانع شدن او از درخشش سایر داوران ایرانی پیشنهاد داده بود: «بنیادی‌فر یا هر داور دیگری را نفر اول لیست بگذارند و نام او را به‌عنوان نفر دوم رد کنند.» تا هر دو نفر آن‌ها در سطح بین‌المللی فرصت خودنمایی داشته باشند؛ در مواجهه با این پیشنهاد فروتنانه اما تنها یک تصمیم خودخواهانه که شکل خودزنی داشت از سوی کمیته داوران ایران استعدادی را از داوری ایران گرفت که فردا فقط باید حسرت آن را خورد زیرا او دیگر داور ایران نیست و ذیل فوتبال استرالیا در آوردگاه‌های آسیایی و جهانی خواهد درخشید.

علیرضا فغانی با سابقه قضاوت در فینال لیگ قهرمانان آسیا در سال ۲۰۱۴، فینال جام ملت‌های آسیا در سال ۲۰۱۵، فینال جام باشگاه‌های جهان در سال ۲۰۱۵، فینال المپیک ۲۰۱۶، نیمه نهایی جام کنفدراسیون‌ها در سال ۲۰۱۷، رده‌بندی جام جهانی در سال ۲۰۱۸ و حضور در سه دوره جام جهانی ۲۰۱۴، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲، با اختلاف زیادی نسبت به دیگران، پرافتخارترین داور ایرانی، بهترین داور آسیا و یکی از چهره‌های شاخص داوری جهان به شمار می‌رود.

 

(چاپ در شماره‌ ی ۱۱۹۲ روزنامه‌ی یادگار امروز

مورخ ۱۷ بهمن ۱۴۰۱)

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منشور اخلاقی

تبلیغات

پیشخوان

روزنامه امروز خراسان جنوبی

خوش آمدید

ورود

ثبت نام

بازیابی رمز عبور