نگاهی به یادگار شهید جمهور برای مردم

سپردن خانه سازی به دست مردم

آیت‌الله شهید سیدابراهیم رییسی که خود برخاسته از اقشار محروم جامعه بود در عمر کوتاه دولتش دغدغه ساخت سالیانه یک میلیون خانه را در قالب طرح نهضت ملی مسکن پیگیری کرد و با اجرایی کردن دو میلیون و ۵۶۰ هزار واحد مسکونی، یادگار خوبی از خود برای اقشار دردمند به جا گذاشت. آغاز به کار دولت سیزدهم با تصویب طرح جهش تولید و تامین مسکن در مرداد ۱۴۰۰ همزمان شد. پیش از آن بر اساس قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۸۷ تولید و عرضه سالیانه یک میلیون واحد مسکونی با حمایت دولت‌ها در دستور کار قرار داشت اما دولت‌های قبل عمدتا نتوانستند این تعداد واحد را ظرف یک سال بسازند.

اوج ساخت و ساز در سال ۱۳۹۲

آمار نشان می‌دهد بین سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۵ بیشترین تعداد پروانه‌های صادره مربوط به سال ۱۳۸۶ به تعداد ۲۱۸ هزار و ۹۶۶ فقره و بیشترین میزان تولید مسکن مربوط به سال ۱۳۹۲ با ۸۰۹ هزار و ۸۴۳ واحد مسکونی بوده است. پس از آن با روی کار آمدن دولت دوازدهم و ادامه نیافتن طرح مسکن مهر، به یکباره تولید مسکن در کشور نصف شد. به طوری که در سال ۱۳۹۳ برای تعداد ۴۰۰ هزار و ۱۶۴ واحد مسکونی پروانه صادر شده که از کاهش ۵۰.۵ درصد در مقایسه با سال قبل از آن حکایت دارد.افت تولید مسکن در سال‌های پس از آن ادامه پیدا کرد تا اینکه در سال ۹۶ به حدود ۳۳۷ هزار واحد رسید. اما سال ۱۳۹۷ تقاضا برای دریافت پروانه ساختمانی با رشد مواجه شد. در آن سال تولید مسکن به ۳۷۶ هزار واحد رسید که احتمالا بخشی از این رشد ناشی از صدور پروانه برای واحدهای اقدام ملی مسکن بوده است.کاهش تولید مسکن در سال‌های پس از آن ادامه پیدا کرد تا اینکه در سال ۹۶ به حدود ۳۳۷ هزار واحد رسید. اما سال ۱۳۹۷ تقاضا برای دریافت پروانه ساختمانی با رشد مواجه شد. در آن سال تولید مسکن به ۳۷۶ هزار واحد رسید که احتمالا بخشی از این رشد ناشی از صدور پروانه برای واحدهای اقدام ملی مسکن بوده است. سال ۹۸ تعداد ۳۸۲ هزار واحد و سال ۹۹ تعداد ۴۹۰ هزار واحد مسکونی به مرحله ساخت رسید.با روی کار آمدن دولت سیزدهم در مرداد ۱۴۰۰ به دلیل نوسانات افزایشی قیمت مصالح ساختمانی و تورم بازار مسکن که پیش از آن رخ داده بود، ساخت و ساز در رکود قرار داشت و تعداد واحدهای تولیدی به حدود نیمی از آنچه قانون تکلیف کرده بود می‌رسید. از طرف دیگر به دلیل عدم تطبیق قیمت‌های مدنظر دولت با نرخهای مدنظر پیمانکاران و پایین بودن تمایل سرمایه‌گذاران برای ورود به طرحهای ساختمانی، پروژه نهضت مسکن به کندی پیش می‌رفت. وزارت راه و شهرسازی در چارچوب پروژه‌های عمرانی کشور نرخ تعدیل را در ابتدای سال ۱۴۰۰ برای هر متر مربع از واحدهای نهضت ملی مسکن حدود ۲.۸ میلیون تومان تعیین کرده بود که کمتر سازنده‌ای حاضر بود با این رقم اقدام به عقد قرارداد کند.بر این اساس در سال ۱۴۰۰ برای تعداد ۳۹۵ هزار واحد مسکونی در کشور پروانه ساختمانی صادر شد. سال ۱۴۰۱ این رقم به بیش از ۴۱۷ هزار واحد رسید. هنوز آمار کل سال ۱۴۰۲ اعلام نشده اما در بهار سال گذشته برای حدود ۹۸ هزار واحد مسکونی در کل کشور پروانه صادر شده است.

رسیدن دو میلیون و ۵۶۰ هزار خانه به مرحله ساخت

طبق آخرین آماری که وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده در قالب طرح نهضت ملی مسکن طی کمتر از سه سال دو میلیون و ۵۶۰ هزار واحد مسکونی به مرحله ساخت رسیده است. بر این اساس وعده ساخت سالیانه یک میلیون واحد تقریبا محقق شده است.دولت در یک زمان فشرده بحث تامین زمین نهضت ملی مسکن را پیش برد. تا کنون از طریق اراضی مازاد سایر دستگاهها، اراضی ملی واقع در حریم و سایر ظرفیت‌ها بیش از ۴۵ هزار هکتار زمین برای طرح نهضت ملی مسکن در محدوده شهرهای فعلی تامین شده است.

چاپ در شماره ۱۵۴۶ روزنامه یادگار امروز مورخ ۱۴۰۳/۰۳/۰۲

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روزنامه امروز خراسان جنوبی

خوش آمدید

ورود

ثبت نام

بازیابی رمز عبور