وقتی آژیر هشدار در بازار طلا به صدا درمی آمد

 محو رویای ارزآوری در صنعت طلا

نازنین خودی/   گروه   اقتصادی

دی ماه پارسال بود که با اجرایی شدن قانون ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت نگرانی‌هایی در خصوص اخذ مالیاتی جدید به نام مالیات بر عایدی سرمایه از سوی طلافروشان مطرح شد.با پیگیری‌های صورت گرفته و اعلام برخی وعده‌ها بازار دوباره شروع به کار کرد، اما از یک هفته قبل جنجال‌های مربوط به آن دوباره بالا گرفت و منجر به تعطیلی‌های گسترده در برخی از شهر‌ها شد. در شهری مانند مشهد حتی انجام مذاکرات برای بازگشایی هم جوابگو نبود و شماری به ادامه اعتصاب خود پرداختند. فرماندار این شهر نیز در پاسخ به این اعتصابات دست به پلمپ واحد‌های صنفی متخلف زد.گزارش‌ها در مورد آخرین وضعیت این اصناف تا اولین روزهای هفته نشان می‌دهد برخی واحد‌ها همچنان پلمپ هستند و آن طور که «نادر بذرافشان» رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران می‌گوید اگرچه تغییرات و اصلاحاتی انجام شده، اما همچنان نگرانی‌هایی وجود دارد و ما نیازمند برقراری آرامش در بازار طلا هستیم. اما نگرانی‌های طلافروشان چقدر جدی است و چرا ثبت اطلاعات با این شدت دنبال می‌شود؟

ریشه اصلی سامانه جامع تجارت مبارزه با پولشویی است

سیاوش غیبی پور کارشناس مالیاتی با تاکید بر این که اثر ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت، بروز شفافیت است توضیح می‌دهد: اگر افراد مشخصات محصولشان را در آن سامانه اعلام نکنند مشمول کالای قاچاق قرار می‌گیرند. پس خرید و فروش‌هایشان را باید در سامانه اعلام کنند که در زیر مجموعه پرونده‌های مشکوک یا پرونده‌هایی که تعزیرات وارد می‌شود، نشوند. پس ریشه اصلی مالیاتی نیست. وقتی که طرفین معامله مشخص شوند دو یا سه اثر مستقیم بر اقتصاد دارد که واقعا ما باید به آن توجه داشته باشیم. اول این که افرادی که طلا یا مشابه آن را دارند و پولشویی می‌کنند این افراد شناسایی می‌شوند. شاید این افراد عموما خارج از شبکه طلافروشان باشند، ولی با این رویه، جلویش گرفته می‌شود. افرادی که معاملات کلان می‌کنند، این معاملات کلان را با شمش یا سکه می‌خواهند نشان بدهند.او ادامه می‌دهد: دومین مزیتی که این سامانه دارد این است که اقتصاد به سمت شفافیت می‌رود؛ یعنی سه نفر در این موضوع معرفی می‌شوند. اینکه از چه کسی خریدی؟ مشخصات و اصالت خودتان چیست؟ و به چه کسی فروخته‌اید؟ خب اگر این حلقه وسط همکاری نکند هم حلقه اول و هم حلقه آخر اینجا مفقود می‌شود. پس اداره مالیاتی نمی‌تواند اثر مالی آن‌ها را پیگیری کند.به گفته وی، سومین موضوع که به خود صنف طلافروشان برمی‌گردد مبنای صحیح مالیات ستانی اطلاعات است. این کارشناس مالیاتی همچنین در مورد نگرانی‌ها برای قانون مالیات عایدی بر سرمایه نیز توضیح می‌دهد: هنوز قانون ابلاغ نشده که ترسی وجود داشته باشد. وقتی اجرا شد در زمان خودش باید بحث کرد. به نظرم این شامل کسانی که شغلشان هست نمی‌شود. کسانی که این کالا را احتکار کنند هدف هستند. کاسب‌ها که این کار را نمی‌کنند.

قوانینی که تصویب می‌شود کارشناسی شده نیست

نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز درباره اتفاقات اخیر  می‌گوید: این قوانینی که تصویب می‌شود کارشناسی نیست. از اصناف دعوت نمی‌شود و از سویی در بخش اجرا نیز یک مقداری بستر‌ها و شرایط به طور کامل مهیا نیست. بخشی از این بستر‌ها اطلاع رسانی و آموزش است.رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره اثر وضعیت پیش آمده در بازار نیز توضیح می‌دهد: یک فعال اقتصادی باید در آرامش بتواند فعالیت اقتصادی خود را انجام دهد، اما در حال حاضر بازار شرایط خیلی خوبی ندارد. تقاضا از ابتدای سال در حدی بوده که با توجه به مشکل اخیر ۱۰ درصد تولید هم نداشتیم. این واقعا یک هشدار است، چرا که شرایط تولیدی ما در رابطه با پرداخت هزینه‌های اجاره و پرداخت هزینه‌های پرسنلی و حتی پرداخت هزینه‌های کارگری دچار آسیب شده است. خروجی این وضعیت فرار سرمایه است که در سال‌های گذشته هم اتفاق افتاده است. این برای صنعتی که قدمت دیرینه‌ای دارد واقعا حیف است و در شرایط فعلی کشور می‌توانست ارزآوری خوبی داشته باشد. در حالی که سال گذشته مقداری سرمایه‌گذاری در کشور‌های امارات و ترکیه شده و این اصلا اتفاق خوبی نیست.

چاپ در شماره ۱۵۳۸ روزنامه یادگار امروز مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۲۴

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منشور اخلاقی

تبلیغات

پیشخوان

روزنامه امروز خراسان جنوبی

خوش آمدید

ورود

ثبت نام

بازیابی رمز عبور