اعتیاد، باتلاقی که بهترین دوران زندگی را فرو می کشد

خزیدن اعتیاد زیر پوست حیات نسل آینده

یکی از معضلاتی که جوامع امروزی به آن دچار هستند، پدیده اعتیاد و گرایش جوانان  به مواد مخدر است. این ماده خانمان سوز سالانه زندگی میلیون ها نفر از مردم جهان را به خطر می اندازد و سرمایه بسیاری را هدر می دهد.از جهت فردی، می توان گفت که زندگی جوانان با مصرف مواد مخدر به طور کامل نابود خواهد شد.

مواد مخدر، جوان را تحت استثمار خود در می آورد. جوانی که در ابتدای راه زندگی است و شورو اشتیاق برای تحصیل و موفقیت در اجتماع باید در فکر و اندیشه او بجوشد با روی آوردن به مواد مخدر تمام آمال و آرزوهایش نقش بر آب می شود.تهمینه باهری، مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اسامی برخی روانگردان‌های جدید از جمله کانابینوئیدهای سنتزی (توهم‌زا و روانگردان)، مواد بر پایه گیاهی (خات، کراتوم، کاکتوس پیوت، سالیوا دیوینروم و…) موادهای توهم‌زا و روان‌گردان، کاتینون‌های سنتزی (محرک)، کتامین، فن‌اتیل‌آمین‌ها، تریپتامین‌ها، مواد مشابه فنتانیل‌ها، آمینوایندول‌ها، مواد مشابه فن‌سیکلیدین، پی‌پرازین ها، بنزودیازپین‌های جدید و… افزود: به طور مثال کتامین ماده بیهوشی است که در دامپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد اما به تازگی مافیای مواد مخدر به عنوان روانگردان از آن استفاده می‌کنند.باهری با اشاره به اینکه در لیست مواد روانگردان جدیدی که از سوی سازمان ملل منتشر شده، کتامین وجود دارد، گفت: سوءمصرف این ماده توسط انسان، احساس جدایی از خود، محیط و بی‌هوشی موقت ایجاد می‌کند. اثرات سوءمصرف این ماده وابسته به دوز بوده و شامل اثرات محرک و روان‌پریشی است.وی با بیان اینکه در مصارف غیرپزشکی، متداول‌ترین راه مصرف کتامین به صورت خوراکی و تزریقی است، یادآور شد: استفاده غیرپزشکی از کتامین با اثرات نامطلوب سلامتی مرتبط است. دوزهای بالای کتامین که خارج از زمینه پزشکی استفاده می‌شود می‌تواند اثرات سمی، اثرات قلبی عروقی و تنفسی، اختلال در کارکرد حرکتی، اختلال در حافظه، هذیان و همچنین سایر عوارض جانبی مانند مشکلات مثانه، اضطراب، تپش قلب، درد قفسه سینه، افسردگی، تشدید علائم مشکلات روانی و ناتوانی در صحبت کردن را برای مصرف‌کننده ایجاد کند.باهری با اشاره به اینکه کتامین به عنوان ماده بیهوشی سگ‌ها، گربه‌ها و سایر حیوانات کوچک مورداستفاده قرار می‌گیرد، گفت: نگرانی در مورد کتامین بر غیر قابل پیش‌بینی بودن آن در ایجاد تجربیات نزدیک به مرگ متمرکز است و مرگ و میر ناشی از مصرف کتامین در تمامی نقاط جهان به طور وسیع گزارش شده است که مصرف این ماده و مرگ و میر ناشی از مصرف نیز در ایران گزارش شده است.

 

آماده سازی بستر مناسب برای مقابله کردن با قاچاقچیان مواد مخدر

احمد علیرضا بیگی نماینده مجلس (کمیسیون شوراهای قاچاق مواد مخدر) درباره پیشروی حوزه قاچاق مواد مخدر و روند مقابله با آن گفت: طبق برخی تحقیقات، موضوعی که امنیت کشور را نشانه گرفته  قاچاق مواد مخدر است.  باندهای سازمان یافته و پیشرفته ای که گاها با بهره گیری از ارتباطات مسیر قاچاق را پیش گرفته اند. عامل گسترش اقداماتی همچون قاچاق مواد مخدر در کشور بیشتر به دلیل گذرگاه بودن کشورمان  است زیرا  کشورهای اروپایی و عربی معتقدند  با استفاده از مسیرهای کشور ایران روند کار برایشان با سهولت صورت می گیرد. اما نمی دانند که ماموران امنیتی و مرزبانان ما اجازه هیچ گونه اقداماتی را به آن ها نمی دهند.  چرا برایشان ایران نقش پررنگی دارد؟ زیرا کمتر هزینه می کنند و مسیر کوتاه تری را طی خواهند کرد.توسعه و گسترش  قاچاق مواد مخدر  می طلبد که در  آماده سازی محیط برای مقابله با قاچاقچیان سریع تر عمل کنیم. ما جز پیشگیری راه دیگری نداریم که بهتر است قبل از این که افزایش پیدا کند٬اقدام کنیم. سوداگری که در مواد مخدر نهفته است این انگیزه را ایجاد می کند که قاچاق صورت بگیرد. ما باید محیط و شرایط را برای جوانان کشورمان مصون نگه داریم. این که مراکز ترک اعتیاد داریم و خوب عمل می کنند نشانه خوبی بوده  اما بهتراست قبل از همه بسترهای مواد مخدر را از بین ببریم. این مسیر تنها با آموزش و شرایط اقتصادی برای زیست بهتر جوانان کشور محقق می شود. او بیان کرد:کشفیات ما در دامنه قاچاق مواد مخدر هر ساله نسبت به سال گذشته نزولی بوده است. منشا اصلی در کشت خشخاش در منطقه آسیا غربی افغانستان است که بیشترین کشت خشخاش  را دارد. مواد مخدر طبیعی مانند خشخاش و مشتقات آن این روزها زیاد تولید می شوند زیرا پر سودترین مواد برای قاچاقچیان هستند. آمارها نشان می دهد که مواد مخدر صنعتی مانند شیشه و غیره بیشتر در بین قشر جوان از  سنین  ۱۸  تا  ۳۵ سال دست به دست می شوند. ‌ البته میزان مبتلا در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر کمتر است زیرا به دلیل حساسیت های خانواده ها و عقاید خود جوانان کمتر به این مسیر سوق پیدا می کنند. ناگفته نماند که این موضوع باعث نمی شود ما از مصونیت و آموزش ٬ایجاد اشتغال برای جوانان دست بکشیم. هزینه ای که برای کشور صرف می شود تا جلوی قاچاق مواد مخدر گرفته شود چیزی در سطح جهانی است زیرا کشور ما گذرگاه خوبی برای برخی کشورها محسوب می شود. او با اشاره به خوب عمل نکردن سازمان های بین المللی ادامه داد :این سازمان ها هم  نقش خود را به خوبی ایفا نمی کنند٬ به همین دلیل  ما باید این هزینه و بها را بپردازیم تا در کشور امنیت برقرار شود. در بحث اقدامات مقابله ای با قاچاق مواد مخدر  هم مواردی وجود دارد که صدای ما به گوش مسئولان ذی ربط تا به الان نرسیده است که امیدواریم این بار برسد.

 

هیچ گزارشی در راستای عملکرد قاچاقچیان به دستمان نرسیده است

چندی پیش هم احمد وحیدی وزیر کشور با اشاره به اهمیت صیانت از مرز‌ها در برابر باند‌های قاچاق مواد مخدر این چنین بیان کرد: مرز‌های شرقی همیشه مهم بوده و در گذشته برنامه‌هایی برای انسداد مرز صورت گرفت، اما کامل نبوده و امروز برنامه دیگری برای اجرا در دستور کار است.وحیدی گفت: یکی از انتقادات بزرگ ما در بحث مواد مخدر این است که متأسفانه علیرغم اینکه سازمان‌ها و کشور‌های مدعی مبارزه با مواد مخدر اقدامات مؤثر انجام نمی‌دهند از جمله اینکه منافع مادی قاچاقچیان را هدف قرار نمی‌دهند و ما هیچ گزارش بین المللی در این زمینه نداریم.او تصریح کرد: کشور‌های غربی fatf را ایجاد کرده اند تا مبارزه با پولشویی و مقابله با پول‌هایی که در مسیر مواد مخدر به دست می‌آید انجام گیرد، اما ما گزارشی نداریم. باید با منافع اقتصادی قاچاقچیان مقابله شود تا با کاهش قابل توجهی در زمینه قاچاق مواجه شویم. خیلی از بانک‌ها در کشور‌های غربی برای قاچاقچیان پولشویی می‌شود و برای ما سوال است که چگونه در چرخه بانکی این اقدام انجام می‌گیرد.وی  گفت: در افغانستان کار‌هایی که باید انجام گیرد محقق نمی‌شود و باید با برنامه‌های کشت خشخاش به صورت جدی مقابله شود.در این بین سردار مسعود زاهدیان معاون مقابله با عرضه و امور بین الملل ستاد مبارزه با موادمخدر هم این چنین بیان کرد : وظیفه ستاد ایجاد هماهنگی، سیاستگذاری و نظارت بر عملکرد دستگاه‌هایی است که در امر مبارزه با موادمخدر تلاش می‌کنند.او  تصریح کرد: کمیته‌های تخصصی ستاد مبارزه با موادمخدر با مسئولیت مقامات ارشد دستگاه‌ها به موضوع مبارزه با موادمخدر می‌پردازند و در این کمیته‌ها سیاستگذاری و اعمال برنامه و راهبرد انجام می‌شود. در واقع از طریق کمیته‌ها مسیر مبارزه با موادمخدر تعریف و هماهنگی صورت خواهد گرفت.زاهدیان گفت: به نظر می‌رسد همه دستگاه‌ها به توانمندی‌های یکدیگر واقف نیستند و اگر این توانمندی‌ها به خوبی شناخته شوند، نقاطی که قابل بهره‌برداری است را می‌توان شناسایی و به نحو احسن از آن‌ها استفاده کرد.

چاپ در شماره۱۴۵۷  روزنامه ی یادگار امروز مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۲۷

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منشور اخلاقی

تبلیغات

پیشخوان

روزنامه امروز خراسان جنوبی

خوش آمدید

ورود

ثبت نام

بازیابی رمز عبور