گرانی نان در ۱۳ استان
نسرین هزاره مقدم/ گروه اقتصادی
نان در ۱۳ استان گران شد؛ این خبر، هرچند به کندی و با احتیاط در روزهای آخر هفته به تیتر اخبار رسانهها راه یافت، اما یک واقعیت را به نمایش گذاشت: یکی از اصلیترین کالاهای سفره مردم به بهانهی «افزایش هزینههای تولید» و «ناتوانی در ارائه به قیمت فعلی» یک تورم دوباره را تجربه کرد.در روزهای ابتدایی مرداد، نان در خراسان رضوی ۴۰ درصد گران شد؛ این گرانی که البته مقامات این استان تصریح کردند به زودی به تمام کشور سرایت خواهد کرد، طلیعه دار گرانی نان در بیشتر استانهای کشور شد.هر چند وزیر کشور در یازدهم مرداد، گرانی نان را تکذیب کرد، اما در روز بعد «دوازدهم مرداد» اخبار رسمی استانها حاکی از افزایش دولتی قیمت نان بود.محمد برزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان اظهار کرد: از این پس قیمت نان سنگک با وزن ۶۰۰ گرم هر عدد ۹ هزار تومان، بربری با وزن ۵۰۰ گرم هر عدد ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و تافتون با وزن ۲۰۰ گرم هر عدد ۴ هزار تومان خواهد بود.دلایل گران کردن نان همان موضوعاتی است که در سالهای اخیر در هر شوک تورمی تکرار شده است؛ بنزین گران میشود تا الگوی مصرف مردم تغییر کند و به سمت صرفه جویی برود؛ نرخ رسمی دلار گران میشود تا صرافیها تخلف نکنند و بازار سیاه به وجود نیاید و نان گران میشود تا نانواییها قیمتگذاری خودسرانه نکنند و کم فروشی شکل نگیرد.اما تاثیر قیمت نان بر سفرههای کارگران اظهر من الشمس است؛ نان یک کالای کلیدی و استراتژیکِ سفره هاست و گرانی آن مثل یک موج میتواند بر سایر اقلام خوراکی سبد هزینههای خانوار تاثیر بگذارد؛ حتی اگر «نان» را به عنوان یک کالای ایزوله و جدا از زنجیرهی علی اقتصاد در نظر بگیریم، خود به تنهایی کالای پرمصرفِ بسیاری از خانوارهای کارگری و کارگران فصلی و ساختمانی است که از قضا در دهههای اخیر با گرانی برنج و سایر اقلام، بیشترین سهم را در سفرههای این گروهها پیدا کرده است.گرانی ۳۰ تا ۴۰ درصدی نان، در حالیکه کارگران کم درآمد در شبانه روز دو یا سه وعده آن را مصرف میکنند، میتوانند سبد خوراکیهای آنها را دچار یک شوک تورمی مجدد کند و حال سوال اینجاست که آیا سفرههای کارگران میتواند خالیتر شود؛ آیا برای شوکهای تورمی بیشتر جایی باقی مانده است؟!یادمان نرود که دولت در مذاکرات مزدی ۱۴۰۲ و قبل از شروع سال، قول داده بود که تورم کنترل و مهار میشود؛ در چند ماه گذشته تقریباً همه کالاهای خوراکی و غیرخوراکی به صورت نرم و خزنده گران شدند و حالا یک کالای استراتژیک سفرهها به صورت رسمی و علنی دچار شوک تورمی می شود. آیا معنای وفای به عهد، این بود؛ فرامز توفیقی (فعال کارگری) با طرح این پرسش ادامه میدهد: گرانیها محدود به نان نیست؛ لبنیات در حال خروج کامل از سفرههای کارگران است؛ برنج از سبد خرید خیلیها حذف شده؛ کارگران نمیتوانند میوههای تابستانی بخورند؛ حتی شکر و قند هم گران شده است.به گفته وی، بهانههایی مانند کم فروشی و تخلف و…، نمیتواند واقعیت تلخ شتاب تورم را انکار کند.توفیقی تاکید میکند: در این شرایط، هیچ توجهی به دستمزدی ندارند که حالا دیگر یک سوم خط فقر یا حتی پایینتر است، و به درخواست اعضای کارگری شورایعالی کار برای تشکیل جلسه و ترمیم مزد وقعی نمینهند!حالا سوال این است که آیا با گرانی آرد و نان، باید منتظر موج جدیدی از گرانیها باشیم؟
چاپ در شماره ۱۳۲۲ روزنامه ی یادگار امروز مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
دیدگاه ها