هشدار ؛هم زمان با فصل گرما

مراقب تب کریمه کنگو باشید

پریسا سیدیان / گروه اجتماع

رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت،‌ تب خونریزی ‌دهنده کریمه کنگو را مهم‌ترین و گسترده‌ترین بیماری ویروسی منتقل شونده از طریق کنه معرفی کرد و گفت: این بیماری در بیش از ۳۰ کشور دنیا وجود دارد. مخزن ویروس در طبیعت، کنه‌ها هستند و ویروس بین کنه‌ها و میزبان‌های مهره‌دار مختلف در گردش است؛ بنابراین ریشه‌کنی ویروس عملا امکان‌پذیر نیست.دکتر محمدرضا شیرزادی با اشاره به اینکه میزان مرگ و میر این بیماری می‌تواند قابل توجه باشد، تصریح کرد: متوسط میزان کشندگی آن بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخمین زده شده است و برخی منابع حتی میزان آن را تا ۸۰ درصد در زمان طغیان‌ها نیز گزارش کرده‌اند. او با اشاره به قابلیت انتقال انسان به انسان این بیماری، تاکید کرد: تب کریمه کنگو به عنوان یکی از موارد عفونت‌های بیمارستانی مطرح و همه‌گیری‌های داخل بیمارستانی آن هم شایع است. از طرفی تب کریمه کنگو یک تهدید جدی برای کادر درمان است و باعث شیوع بیماری در بیمارستان‌ها می‌شود که ممکن است با میزان مرگ و میر بالا همراه باشد.شیرزادی با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ گونه واکسن انسانی یا حیوانی مورد تایید علیه تب کریمه کنگو در دسترس نیست، اظهار کرد: تشخیص بیماری با شروع علائم حاد بیماری همراه با سابقه مسافرت به مناطق روستایی یا تماس با دام یا تماس نزدیک با بیمار مبتلا یا گزش کنه مطرح می‌شود.وی با اشاره به اینکه علائم بروز بیماری به راه ورود ویروس بستگی دارد، تصریح کرد: پس از گزش کنه، دوره کمون معمولا یک تا سه روز است و حداکثر به ۹ روز می‌رسد. بیمار دچار سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی (به خصوص در پشت و پاها) و درد مفاصل، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم و ترس از نور (حساسیت به نور) می‌شود.وی ادامه داد: ممکن است حالت تهوع، استفراغ بدون ارتباط با غذا خوردن و گلو درد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها همراه می‌شود. تب معمولا بین ۳ تا ۱۶ روز طول می‌کشد و تورم و قرمزی صورت، گردن و قفسه سینه، پرخونی خفیف حلق و ضایعات نقطه‌ای در کام نرم و سخت شایع هستند. همچنین تغییرات قلبی – عروقی شامل کاهش ضربان قلب و در مواردی افزایش آن و کاهش فشارخون مشاهده می‌شود.او با اشاره به اینکه کنه مخزن و ناقل بیماری است، گفت: عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست یا تماس با پوست، لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافت‌های بیمار مبتلا  ایجاد می‌شود. همچنین خطر انتقال بیماری در طی ذبح حیوان نیز وجود دارد.وی با تاکید بر لزوم پیشگیری از بروز بیماری، بیان کرد: مبارزه با انگل خارجی و ناقل، محافظت در مقابل گزش ناقل، پیشگیری از آلودگی در دام، جلوگیری از تماس با منبع بیماری، بیماریابی و به دنبال آن درمان به موقع، رعایت اصول احتیاط‌های استاندارد و جداسازی بیمار و پیگیری موارد تماس با منبع عفونت از مهم‌ترین اقدامات برای جلوگیری از بروز بیماری است.وی به موسم عید سعید قربان اشاره و بر لزوم ذبح بهداشتی دام تاکید کرد و گفت: در عربستان سعودی که ذبح دام و نگهداری لاشه آن به مدت ۲۴ ساعت در دمای یخچال به شکل کاملا اصولی و در مراکز مخصوص انجام می‌شود، اما در داخل کشور اگر فردی اقدام به ذبح سنتی دام کند خطر انتقال بیماری از دام آلوده وجود دارد و افراد باید در این زمینه احتیاط لازم را داشته باشند؛ بنابراین توصیه ما این است که افراد حتما اقدام به خرید دام از مراکز معتبر کرده و از ذبح سنتی آن خودداری کنند.او تاکید کرد: گوشت دام ذبح شده حداقل ۲۴ ساعت و جگر و سایر امعاء و احشاء دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی‌گراد، مصرف شوند. هنگام مصرف نیز باید گوشت به شکل کامل پخته شود.

چاپ در شماره ی۱۷۷۷روزنامه ی یادگار امروز مورخ۱۴۰۲/۰۳/۲۰

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منشور اخلاقی

تبلیغات

پیشخوان

روزنامه امروز خراسان جنوبی

خوش آمدید

ورود

ثبت نام

بازیابی رمز عبور